Radboudumc – Twee Leden Raad van Bestuur

Functie: Twee Leden Raad van Bestuur
Opdrachtgever: Radboudumc
Solliciteren tot: 11/09/2024
Download het volledig functieprofiel

Voor Radboudumc zoekt Chasse Executive Search:

Twee Leden van de Raad van Bestuur

Portefeuille Organisatie van de Zorg en Human Resources

&

Portefeuille Financiën, Bedrijfsvoering, ICT en Huisvesting

Radboudumc

Onze missie is: to have a significant impact on health and healthcare. Dat vereist dat we vernieuwen en innoveren, op een persoonsgerichte manier en door samen te werken in onze netwerken.

We richten ons vooral op preventie, zingevende zinnige zorg, duurzaamheid, datagedreven en artificial intelligence, moleculaire mechanismen van ziekten en nieuwe behandelingen én het opleiden van de professionals van morgen. Wij zijn het Radboudumc.

Het Radboudumc is een universitair medisch centrum voor patiëntenzorg, onderzoek en onderwijs, gevestigd in Nijmegen. Het Radboudumc wil vooroplopen in de vorming van een duurzame, innovatieve en betaalbare gezondheidszorg. Dat doen we persoonsgericht en innovatief en door samen te werken in netwerken.

Kerntaken

Als universitair medisch centrum heeft het Radboudumc drie kerntaken: patiëntenzorg, onderzoek en onderwijs & opleiding. Deze kerntaken zijn op vele manieren met elkaar verweven. Het onderzoek, van fundamenteel tot toegepast, is uiteindelijk gericht op toepassing in de patiëntenzorg. En de patiëntenzorg is een voedingsbodem voor innovatieve onderzoeksideeën en innovaties in organisatie van patiëntenzorg en onderwijs. De hoogleraren, medisch specialisten, artsen, verpleegkundigen en paramedici combineren zorg met onderzoek en geven in veel gevallen ook onderwijs. En studenten Geneeskunde komen al vanaf de eerste studiedag in aanraking met patiënten en de zorg. Alleen door de focus op en samenwerking tussen de drie kerntaken, kan het Radboudumc de missie realiseren: to have a significant impact on health and healthcare.

Organisatie

Het Radboudumc is ondergebracht in de Stichting Radboud universitair medisch centrum. De Raad van Bestuur van het Radboudumc is het statutaire bestuur van deze stichting. De Raad van Toezicht is het toezichthoudend orgaan van het Radboudumc en dus van de stichting.

Op weg naar een nieuwe organisatie

Het Radboudumc is bezig met een verandering van organisatie, besturing en manieren van (samen)werken. Aan die veranderingen wordt gewerkt binnen het programma Fit for the Future. Het Radboudumc bestaat in grote lijnen straks uit 11 centra voor patiëntenzorg, 41 afdelingen (waaronder 3 science departments), 3 instituten (voor elke kerntaak één) en de stafdiensten.

Nadere informatie over de organisatie en strategie van Radboudumc alsmede Fit for the Future is terug te vinden in het uitgebreide (gecombineerde) functieprofiel dat op deze pagina is te downloaden. 

Aanleiding van de vacatures

Recent is bekend geworden dat door het accepteren van een functie buiten het Radboudumc en vanwege een nieuwe professionele koers respectievelijk het lid van de Raad van Bestuur en CFO en het lid van de Raad van Bestuur met portefeuille Organisatie van de Zorg en HR afscheid nemen van het Radboudumc. Hierdoor ontstaan respectievelijk per 1 oktober 2024 en per 1 januari 2025 vacatures voor Lid Raad van Bestuur met de portefeuille Financiën, Bedrijfsvoering, ICT en Huisvesting en Lid Raad van Bestuur met de portefeuille Organisatie van de Zorg en Human Resources.

Context en opgave

De Raad van Bestuur werkt vanuit het uitgangspunt van een collegiaal, complementair en integraal sturend bestuur. Daarbij neemt ieder lid de verantwoordelijkheid voor een portefeuille. Samen met de gehele organisatie geeft de Raad van Bestuur vorm aan de opgaven waar het Radboudumc voor staat.

Opgaven komende jaren

In algemene zin staat het Radboudumc – gelijk de zorg in het algemeen en umc’s in het bijzonder – voor een aantal opgaven. Uiteraard de realisatie van het Integraal Zorgakkoord (IZA) als overkoepeld thema en daarmee het doel de zorg voor de toekomst goed, toegankelijk en betaalbaar te houden. In het bijzonder zijn regiosamenwerking, de impact en mogelijkheden van digitalisering/technologische ontwikkelingen, de profielkeuze van het Radboudumc, het tegengaan van en een antwoord vinden op de krappe arbeidsmarkt en het beheersbaar houden van de volatiliteit van financiën en zorg belangrijke thema’s de komende jaren. In samenwerking met de partners in de regio staat de volgende vraag dan ook centraal: ‘hoe organiseren we binnen deze regio toekomstbestendige, toegankelijke, kwalitatief goede en betaalbare gezondheidszorg én zorg voor gezondheid, passend bij de maatschappelijke ontwikke­lingen zoals onder andere verwoord in het IZA?’.

Fit for the Future

Om deze opgaven tegemoet te treden en in de toekomst de patiënten nóg beter te kunnen helpen, om beter onderzoek te kunnen doen en beter in te spelen op maatschappelijke ontwikkelingen en om collega’s op te leiden voor de gezondheid en de zorg van morgen vraagt in deze veranderende wereld vol grote uitdagingen in grote lijnen om twee dingen. Eén: samenwerken. Dat wordt steeds belangrijker om elkaar verder te brengen, in zorg, onderwijs en onderzoek. Binnen en buiten het Radboudumc. Twee: Radboudumc wil nog meer van waarde zijn voor de patiënten en hun naasten, studenten, de maatschappij én elkaar. Dus zal het werk worden gedaan vanuit hún vragen, met alle kennis, ervaring en innovatiekracht van Radboudumc.

Dit vraagt om een organisatiestructuur die optimaal helpt om dit voor elkaar te krijgen. Daarom is Radboudumc zich anders aan het organiseren. Aan die veranderingen wordt in weloverwogen stappen gewerkt, binnen het programma Fit for the Future. Hierbij ligt de focus op de kerntaken zorg, onderwijs en onderzoek en het goed met elkaar verbinden van deze kerntaken.

De (technische) implementatie wordt de komende maanden afgerond. Dit vormt de basis voor de organisatie en de besturing van en het (samen)werken binnen het Radboudumc. Nadrukkelijk nemen de nieuwe leden van de Raad van Bestuur Fit for the Future als uitgangspunt voor de wijze waarop Radboudumc bestuurd wordt en hoe de organisatieprincipes van Fit for the Future onderdeel worden van de cultuur van Radboudumc.

De organisatie van Radboudumc zal binnenkort bestaan uit 11 centra voor patiëntenzorg, 41 afdelingen (waarvan 3 science departments), 3 instituten (voor elke kerntaak één) en de 7 stafdiensten. De leden van de centrumdirecties, de leden van insituutsdirecties, de afdelingshoofden en de stafdirecteuren vormen daarmee de direct reports van de gehele Raad van Bestuur. Na benoeming van de nieuwe leden van de Raad van Bestuur wordt de exacte taak- en portefeuilleverdeling in goed overleg vastgesteld.

Het overzicht van de verantwoordelijkheden en opgaven van zowel de portefeuille Organisatie van de Zorg en Human Resources als de portefeuille Financiën, Bedrijfsvoering, ICT en Huisvesting is terug te vinden in het uitgebreide (gecombineerde) functieprofiel dat op deze pagina is te downloaden. 

De kandidaten

Gelet op de verantwoordelijkheid van de Raad van Bestuur voor de organisatie als geheel alsmede de onderlinge complementariteit en collegialiteit worden de beide vacatures nadrukkelijk in samenhang geworven. Kandidaten voor beide vacatures voldoen daarom aan onderstaand algemeen profiel voor de Raad van Bestuur. Uiteraard aangevuld met enkele accentverschillen gelet op de onderscheiden portefeuilles van beide vacatures.

De gehele Raad van Bestuur staat voor de uitdaging om vanuit Fit for the Future Radboudumc voorop te laten lopen in de vorming van een duurzame, innovatieve en betaalbare gezondheidszorg. Persoonsgericht, innovatief en door samen te werken in netwerken vanuit de missie to have a significant impact on health and healthcare. De nieuwe leden van de Raad van Bestuur leveren hier een doorslaggevende bijdrage aan als onderdeel van een collegiaal bestuur én de gehele organisatie en de bijzondere verantwoordelijkheid voor de respectievelijke portefeuilles.

Functie-eisen en competenties

Samenvattend zijn de functie-eisen voor beide vacatures als volgt:

  • Beschikt over (minimaal) een academisch werk- en denkniveau.
  • Eindverantwoordelijke en bij voorkeur bestuurlijke ervaring binnen grote, complexe en gelaagde organisaties.
  • Deed in eerdere functies ervaring op relevant voor het leidinggeven aan hoogopgeleide professionals op een coachende en verbindende wijze.
  • Ervaring met en kennis van organisatieontwikkeling en digitalisering.
  • Onderschrijft de missie van Radboudumc en Fit for the Future.
  • Uitstekende communicatieve vaardigheden in woord en geschrift.

Aanvullend gelden de volgende competenties voor beide vacatures:

  • Is in staat gelijktijdig te schakelen op verschillende niveaus, en verbinding te brengen tussen strategie en uitvoering.
  • Gaat waar nodig de diepte in, om begrip van en grip op een zaak te krijgen.
  • Heeft het vermogen om te inspireren, visie en beleid intern én extern over het voetlicht te brengen, te verbinden en open te staan voor de mening van anderen.
  • Heeft oog en gevoel voor governance en bestuurlijke consistentie: in staat om een na zorgvuldige afstemming gekozen lijn vast te houden en uit te dragen.
  • Beschikt over sterke managementvaardigheden: een collegiaal bestuurder en als leidinggevende stimulerend, integer, helder in de communicatie en een goede coach.
  • Creatief en innovatief. Vertrouwenwekkend, stevig en weloverwogen.

Qua persoonlijkheid herkennen kandidaten zich in onderstaande kenschets:

  • Gedreven, met heldere visie. Cultuurdrager.
  • Geeft ruimte. Luistert.
  • Mensgericht, organisatiesensitief en zichtbaar.
  • Duidelijk én respectvol. Besluitvaardig en daadkrachtig.
  • Teamspeler.

Aanvullend profiel – Organisatie van de Zorg en Human Resources

Het nieuwe lid van de Raad van Bestuur met de portefeuille Organisatie van de Zorg en Human Resources heeft aantoonbare ervaring op deze portefeuille met – bij voorkeur –

lijnervaring in een universitair medisch centrum of groot niet-academisch ziekenhuis dan wel vergelijkbare ervaring. Een medische achtergrond (medisch specialist, verpleegkundige of paramedicus) is een pré. Heeft ervaring met medezeggenschap en beschikt daardoor over een flexibele en samenwerkingsgezinde opstelling richting medezeggenschap. Het nieuwe lid beschikt over een visie op patiënten participatie en kwaliteit en veiligheid. Heeft ervaring met en staat voor interprofessioneel samenwerken en oog voor en handelt naar het perspectief van de patiënt.

Aanvullend profiel – Financiën, Bedrijfsvoering, ICT en Huisvesting

Het nieuwe lid van de Raad van Bestuur met de portefeuille Financiën, Bedrijfsvoering, ICT en Huisvesting is van huis uit een stevige financial met een breder perspectief op de volle breedte van de bedrijfsvoering. Heeft affiniteit met digitalisering zonder (per se) een expert te zijn. Deze ervaring is bij voorkeur opgedaan in een met de zorg vergelijkbare publieke sector.

Radboudumc staat voor een diverse en inclusieve organisatie en streeft naar leiderschap en management dat het goede voorbeeld geeft en zorgt voor een veilige, integere en inclusieve werkcultuur.

Radboudumc nodigt dan ook graag kandidaten uit die door hun achtergrond en ervaring hieraan een bijdrage willen leveren.

De procedure (sluitingsdatum: woensdag 11 september 2024)
Voor Radboudumc begeleiden Ferdi de Lange en Marrit Smit van Chasse Executive Search de (samenhangende) zoektocht naar de twee nieuwe leden van de Raad van Bestuur. Sluitingsdatum voor de schriftelijke sollicitatie met motivatie en curriculum vitae (in PDF) is woensdag 11 september 2024 via info@chassesearch.nl.

Op de sollicitatie is het privacy statement van Chasse van toepassing. Meer informatie over het privacy statement leest u hier.

Een uitgebreid functieprofiel met nadere informatie over de functie-eisen, de context, de arbeidsvoorwaarden en de procedure is beschikbaar en op deze pagina te downloaden:

Download het volledig functieprofiel
Solliciteren tot: 11/09/2024